sobota, 14. julij 2012

Odkup zlata oz. poceni razprodajanje družinske zlatnine

Ste opazili kako se je pri nas na veliko začel oglaševati odkup zlata, zlatih verižic in prstanov? Ta trend se je pri nas začel pred dvema letoma, v tujini, pa sem oglaševanje na nemški televiziji zasledil že 4 leta nazaj. S to dejavnostjo so se pri nas naenkrat začela ukvarjati številna podjetja, poleg tega pa ta segment prodaje zlata na veliko oglašujejo tudi zlatarji. Le kaj tiči za tem, bi se lahko tudi sami spraševali?

Zanimivo je to, da se je to začelo ravno v času vzpona cen zlata in srebra ter po drugi strani v času globoke finančne krize.  Za podjetja, ki odkupujejo zlato je to postal super posel, ker so ljudje neinformirani in se ne zavedajo dovolj pomembnosti zlata in njene realne vrednosti. Lahko bi rekel, da podjetja za odkup, jemljejo ljudem »rešilne« obroče, ki bi jim  v prihodnjih inflacijskih pritiskih še kako prišli prav. Zlato je v preteklosti prav v obdobjih kriz pokazalo svojo pravo vrednost, zato je trenuten čas za to tako neprimeren. Smo v obdobju povečevanja zadolženosti držav, reševanja bank z tiskanjem denarja in izdajanjem obveznic. V takšnih časih papir pospešeno izgublja svojo vrednost in prav zato je dobro, da vam za prihodnji čas ostane še kaj realnih vrednosti, kamor uvrščamo tudi fizično zlato.  

Kaj mislite? Če bi ljudje vedeli, da bo cena zlata v prihodnjih letih na višjih vrednostih, mislite, da bi ga prodajali? Vsi verjetno ne, vendar so žal tudi ljudje, ki zaradi finančne krize prodajajo svoje zlato, ker enostavno nimajo več drugih sredstev, ki bi ga pretopili v denar, za kruh, mleko... Tu pa vidim tudi pasti, ki se jih mnogi ljudje, ko odprodajajo svoj nakit in tudi naložbeno zlato, ne zavedajo. Dejstvo je, da dobički novonastalih podjetij za odkup zlata temeljijo tudi na nepoznavanju in neinformiranosti ljudi. Prvi razlogi so v ustrahovanju ljudi, da je sedaj zadnji čas za prodajo, ker se  zlata menda ne izplača več imeti. Tu bi omenil, da večina priznanih svetovnih analitikov napoveduje nadaljno rast cen zlata in da ga je danes po njihovih besedah nesmiselno odprodajati. Drugi razlogi pa so v samem postopku in ceni odkupa. Dobiček prodajalca se meri po tem, kakšna bo razlika med realno-borzno vrednostjo zlata in koliko bo ovrednotil vaše zlato. Prepričani ste lahko, da si z vami ne bo delal stroškov in da med njimi najdemo tudi take, ki se pri svojem delu poslužujejo neetičnosti. 

Dobro je, da poznate borzno ceno zlata in čistino, ki jo ima vaše zlato, saj je to podlaga tudi za ceno, ki jo boste kasneje dobili izplačano v gotovini. Ne morem pa pozabiti enega  primera-gospoda, ki je odprodajal 1g naložbenega zlata v kartici s čistino 999,9. Dobil jo je kot darilo in jo »iztrgal« iz kartice. V iskanju odkupa zlata je zavil v bližnjo zlatarno, kjer pa mu za 1g čistega zlata niso ponudili borzne cene za čistino 999.9 (oz. 24- karatov),  ampak po ceni lomljenega zlata-nakita čistine 585 (oz 14 karatov). To v praksi lahko pomeni tudi  2x do 3x nižjo ceno od borzne in če pomislimo, da gre marsikje za prodajo večjih količin zlata, potem vidimo, da je to lahko zelo dober posel za odkupovalce zlata in izguba premoženja ljudi, ki se teh pasti ne zavedajo.

Torej, bodite previdni pri tem, če res morate odprodajati zlato. V kolikor bi ga radi prodali zaradi »modne muhe« ali mnenja soseda, bi vam to odsvetoval. Ravno v kriznih časih je zlato ohranjevalec vrednosti, s prodajo pa boste največjo uslugo naredili odkupnim podjetjem, ne pa sebi in družini.

Peter Herman, l.r.

Ni komentarjev:

Objavite komentar