sobota, 29. december 2012

Najugodnejši nakup naložbenega zlata in srebra- kje ga kupiti, kdaj ga kupiti, kako ga kupiti?

Izbira pravih naložb za nas osebno se nam zdi vselej najtežja odločitev, saj z njimi vedno želimo doseči maksimalno pozitivne učinke (donose). Hočemo kupiti oz. investirati po najnižji ceni, prodati pa po najvišji. Ob tem pozabljamo, da bo naše zadovoljstvo z  naložbo odvisno tudi od drugih dejavnikov, ki so prav tako zelo pomembni. Tokrat vam bom zaupal nekaj pomembnih informacij, ki se tičejo investicij v naložbeno zlato in srebro.

Zakaj naložbe v srebro in zlato?

Glede na to, da sem o razlogih, da je v porfelju poleg ostalih naložb dobro imeti tudi delež v zlatu in srebru veliko govoril že v prejšnjih zapisih, teh razlogov ne bi še enkrat izpostavljal. Eden izmed najpomembnejših razlogov je ta, da sta bila v preteklosti vedno denar in sta se vedno ohranila kot odlična ohranjevalca vrednosti. Žal za današnje valute tega ne moremo več trditi.

Stroški nakup zlata in srebra-kako jih zmanjšati?

Pri vseh naložbah prihaja do stroškov, ki jih "plača" tisti, ki določeno naložbo želi imeti. Tudi pri naložbenem zlatu in srebru je tako. Od zlate ali srebrne "kepe" iz rudnika, preko proizvodnje (odlivanja in kovanja) palic v kovnici, do transporta in zavarovanja palic na poti ter do pooblaščenega trgovca plemenitih kovin, je pač pot po kateri prihaja do stroškov, ki jih razumljivo plača tudi kupec. Stroški se ponavadi gibljejo od 3% naprej, zgornji stroški pa se lahko pri določenih prodajalcih gibljejo tudi več kot 40%.  Ob tem je dobro da veste, da je strošek v veliki meri odvisen od same velikosti palice: manjše enote, več dela s palicami, posledično višji stroški proizvodnje. Pri fizičnem srebru je pri tem prav tako dobro upoštevati 20% DDV. 

V praksi vas npr. nakup 1000g zlata po trenutnih cenah lahko stane dražje za več kot 12.000 eur, če niste pozorni kakšno velikost palic nakupujete oz. če vas na to nekdo ne opozori. Kako boste vi vedeli kakšen strošek je za vas še primeren oz. kakšne stroške pri nakupih plačujete?
Vsak si želi pozitivnih  donosov, a ob visokih stroških lahko le-ti hitro zbledijo.


Kje kupiti zlato in srebro-na uradnem ali "črnem trgu"?

Obstajata uradni trg in "črni trg", prav slednji pa se je v zadnjem času zelo "razbohotil". Zanimivo je, da se ljudje spuščajo v takšne rizike in kupujejo zlato in srebro tudi za visoke vsote od ljudi, ki jih ne poznajo, brez prejetih uradnih računov in palice sumljivega izvora. Zlatih in srebrnih palic ne gre metati v isti koš kot kruh, meso, mleko... Včasih človek dobi občutek, da si ljudje vzamejo veliko več časa, kje bodo kupili živila, oblačila kot pa to, na kakšen način bodo naložili težko prislužen denar-po možnosti tudi v zlato ali srebro. Tem ljudem se bržkone lahko zgodi, da njihov nakup ne bo upravičil njihovih realnih pričakovanj, saj bodo pri tem lahko spregledali določene pomembnosti.

Uradni nakup zlatih in srebrnih palic pomeni, da boste prejeli uradni račun prodajalca plemenitih kovin, ki ima za to uradno dovoljenje, njihove palice pa dodatno pregleduje Urad za meroslovje RS. Ob tem, da imate palice s statusom "good delivery" to za vas pomeni najvišjo stopnjo varnosti in istovetnosti zlatih in srebrnih palic.


Ali obstaja najugodnejši čas za nakup zlata in srebra?

V smislu iskanja najugodnejše cene oz. trkanja po glavi, zakaj niste v naložbo šli že pred 5-imi leti, je nesmiselno razmišljati. Pravo vprašanje za vas je, kako dolgo želite imeti naložbo in kaj od nje pričakujete. Če je nekdo npr. kupil zlato 5 let pred vami in jo nato zaradi svojih potreb tudi prodal pred vami, bo mogoče zamudil parabolično rast zlata in srebra, vi pa jo boste v primerjavi z njim lahko izkoristili, če boste v primerjavi z njim imeli več časa. Prav zato je zlato in srebro kot naložbo dobro razumeti vsaj kot srednjeročno investicijo.


10 year gold price performance


10 year silver price performance

Kdaj in kje boste prodali vaše zlato in srebro?

To vprašanje bi si moral zastaviti vsak, ki je zlato in srebro kupoval iz vidika investicije in pričakovanih prihodnjih donosov. Tu predvsem mislim na občutek in zavedanje ljudi, kaj srebro in zlato kot realni vrednosti pomenita v svetovnem merilu, v kakšnih časih se ljudje, centralne banke in različni skladi zatekajo k njima ter kaj sta nam povedala v zgodovini in predhodnih letih. Prišel bo čas, ko bo iz naložbenega vidika dobro odprodati tudi večje deleže plemenitih kovin, a kaj, ko nismo še niti na polovici njunega trenda in komaj sedaj prehajamo do glavnih silnic in razlogov zakaj je dobro del denarja zaščititi v "večnem"denarju.

Glede "lokacije" prodaje vaših zlatih in srebrnih palic se morate zavedati, da se bo nekoč situacija obrnila in bo več odprodaj kot nakupov. Velike probleme bodo pri tem imeli tisti, ki so "podcenjujoče" kupovali palice brez uradnih računov, pri kovnicah, katerih naložbene palice zlata in srebra niso niso ocenjene kot "good delivery". Čas definitivno ne bo njhov zaveznik.


Boste verjeli medijem finančnim institucijam in večno "pametnejšim" sosedom, znancem ali sebi?

Dejstvo je, da ste, v kolikor imate oz. boste zaščitili premoženje s plemenitimi kovinami, nekaj posebnega.  Zavedajte se, da z lastništvom zlata in srebra ne delate usluge bankam (vaš denar želijo na depozitih), upravljalcem skladov (vaš denar raje aktivno upravljajo), državi (vaš denar želi v delnicah državnih podjetij, bank, zavarovalnic), ampak zgolj sebi, svoji družini in svojemu denarju. Razlogov proti tem naložbam bo vedno dovolj iz različnih strani in medijev, a za vas je dovolj, da imate samo 1 trden in tehten razlog zakaj med ostale naložbe uvrstiti surovine oz. plemenite kovine. Prebiranje člankov slovenskih medijev, ki so že pred leti namesto vas iskali razloge zakaj ne imeti npr. zlata, so lahko danes v poduk vsem tistim, ki o tem razmišljajo ter posebej tistim, ki so jih drugi odvrnili od nakupa in niso verjeli samemu sebi. Eden izmed zanimivejših člankov iz leta 2009 si lahko ogledate na tej povezavi. (www.finance.si). Verjamem, da je prav ta članek mnoge ljudi odvrnil od investicije v zlato, medtem pa je cena zlata poskočila za več kot 100%,  je evro kot valuta v primerjavi z zlatom izgubil takšno vrednost. Tudi v prihodnje lahko pričakujete vedno več člankov na to temo, slednji so posebej pogosti, ko cena pri zlatu in srebru kratkoročno zaniha tudi navzdol. V kolikor boste imeli dovolj informacij in razumeli indikatorje za vzpon cen (posebej plemenitih kovin), potem vas kratkoročna nihanja navzdol ne bodo zmedla, ampak boste v njej videli priložnost, da pridete do teh naložb še po nižji ceni. Naj vas kratkoročna nihanja navzdol ne zavedejo in odvrnejo od teh naložb, prinesle vam bodo koristi, ki se jih v tem trenutku še sploh ne zavedamo!



Neodvisni finančni svetovalec vam lahko nakup srebra in zlata tudi odsvetuje

Zgoraj omenjam samo delček informacij, ki bi jih vi kot "iskalci" dobrih in koristnih nasvetov morali vedeti. Da bi lahko priložnosti na surovinskih področjih maksimalno izkoristili in bi bile naložbe tudi vam in vašim ciljem prilagojeni, vam resnično priporočam, da se tudi sami osebno vedno prej posvetujete z neodvisnimi premoženjskimi svetovalci z strokovnimi licencami, ki so vredni vašega zaupanja in to področje dobro poznajo. Od takšnih svetovalcev se lahko tudi pričakuje, da v določenih primerih in situacijah tovrstne naložbe komu tudi odsvetujejo. Želim vam, da tudi sami pravočasno ugotovite ali so za vašo situacijo tovrstne naložbe primerne in v kakšni meri.

V kolikor potrebujete konkretne naložbene nasvete za Vašo situacijo, pa lahko izberete enega izmed mojih kontaktov.



Peter Herman, l.r.


Ni komentarjev:

Objavite komentar