sreda, 26. marec 2014

Zakaj v Slovenci (še) ne iščejo finančnih nasvetov pri licenciranih neodvisnih premoženjskih svetovalcih?

Področje osebnih financ spada med teme, ki se jih ljudje zelo neradi lotevamo, kaj šele, da bi o teh temah govorili z drugimi. Res je, da se v primeru naših bolezni posvetujemo z zdravnikom, res je, da nam v primeru  "odpovedi" zavor na avtomobilu, pomaga mehanik, itd. A kljub temu se zdi, da premoženjsko in finančno svetovanje pri nas še ni tako znano, da bi se ljudje ob upravljanju svojih financ in naložb, spomnili tudi na morebitno sodelovanje s premoženjskim in finančnim svetovalcem in prednosti, ki bi jih ob tem dosegali. Pa  je res tako? Ali k temu botruje tudi zamenjevanje premoženjskih oz. finančnih svetovalcev z drugimi poklici na finančnih trgih?

 

Financial Advisor
Foto: www.nerdwallet.com




Kateri so predsodki, vprašanja in razlogi, da ljudje nasvetov še vedno ne iščejo pri premoženjskemu in finančnemu svetovalcu, ampak pri finančnih prodajalcih in institucijah?

 1. Ali je licencirani neodvisni premoženjski svetovalec zavarovalni agent?



Licencirani premoženjski svetovalec ni prodajalec produktov, ampak mora biti v prvi vrsti svetovalec, finančni "izobraževalec", saj mora najti potrebe in želje ljudi in šele nato, če se to od njega pričakuje, ponuditi praktične finančne rešitve za ljudi. Finančne rešitve, ki so pomembne za ljudi, se lahko išče na celotnem finančnem področju, te pa so odvisne od posameznikove situacije, zavarovanja pa pri tem predstavljajo zelo ozek, sicer zelo pomemben segment osebnih financ, ki pa se v mnogo primerih zlorablja in zato pri ljudeh iz teh tudi izvira največ negativnih izkušenj. Torej v kolikor se z premoženjskim svetovalcem ne želite pogovarjati o zavarovanjih ali o področjih, ki vas na zanimajo, tega ne bo vključeval v svoje analize in finančna mnenja, pogovor pa se bo dotikal samo tem, ki vas najbolj zanimajo.


2. Kako plačati premoženjskega svetovalca?



Glede na to, da je delo premoženjskega svetovalca v praksi doseči, da ljudem zmanjša stroške (finančnih produktov in preteklih odločitev), poveča vrednost premoženja ter zakonsko pomaga izkoriščati davčne prednosti in plačevati manj davka, je to zelo pomembno vprašanje.

Kot premoženjskemu svetovalcu se mi zdi najbolj primerno, da ljudje za nasvete ne plačujejo direktno v denarju, ampak s priporočili, seveda ob predpostavki, da so z premoženjskim svetovalcem zares zadovoljni. To se mi zdi tudi etično do ljudi, saj lahko do nasveta pride tudi nekdo, ki plačljivih nasvetov ne bi mogel plačati (študenti, upokojenci, brezposelni). Ljudje v tem primeru dajejo direktna priporočila in reklamo, za zaupanja vredne svetovalce, s katerimi so zadovoljni in ob tem "plačajo" svetovalca.

Direktno oz. denarno plačilo premoženjski svetovalec dobi pri tistih institucijah, kjer ljudje želijo urejati naložbe za njihove finančne cilje (urejanje najugodnejših kreditov, naložb,...). Tako se pri konkretnih strankinih odločitvah s finančnimi institucijami "dogovori", da vi s sklenitvijo plačate njega osebno in ne osebe za "okenci", ki vas ne poznajo in za vas v prihodnosti ne bodo skrbeli. Dober premoženjski svetovalec bo za uresničevanje vaših finančnih ciljev skrbel tudi v prihodnosti, zato je velika prednost, da ne ostanete sami ter da z njim opravljate letne razgovore in prilagajate življenjske spremembe.

Obstajajo tudi naložbe, kjer premoženjski svetovalec nima neposrednih koristi, vendar ve, da je za stranko zaradi razpršitve tveganja tako najbolje. Tovrstne "brezplačne" nasvete" stranke sicer malokrat opazijo, vendar svetovalec ve, da je zadovoljna stranka v prihodnosti glavna naloga premoženjskega svetovanja, obenem pa zelo dobra reklama za svetovalca v prihodnosti.

Pred sklenitvami finančnih produktov, morajo stranke poznati vse prednosti , slabosti, stroške in dobijo tudi mnenje ali so za njih primerni  ali ne. Sodelovanje premoženjskega svetovalca z vami, se v tistem trenutku začne in nadaljuje skozi letne razgovore, spremljanje finančnih produktov ter dodatna informiranja in izobraževanja preko povabil na dogodke, e-mail sporočil in telefonskih pogovorov.


3. Nepoznavanje načina premoženjskega svetovanja


Premoženjsko svetovanje ni govor o najboljših produktih na svetu (ki mimogrede ne obstajajo), temveč poslušanje ljudi, ki se želijo pravilno odločati na finančnem področju in jim dati nedvoumno in etično mnenje, kaj bi finančni svetovalec naredil na strankinem mestu.

Koraki finančnega svetovanja izgledajo tako:

1. Pridobiti podatke za analizo
2. Anliziranje podatkov in izdelava predloga finančnega načrta
3. Predstavitev finančnega mnenja in predlogov
4. Praktično reševanje finančnih vprašanj ali sklenitev najprimernejših finančnih naložb
5. Spremljanje finančnih odločitev ali naložb
6. Svetovalni razgovori v prihodnosti (upoštevanje sprememb na finančnih trgih, pri zakonih ali osebnih situacij)

Po izkušnjah sodeč je to sosledje korakov, eden izmed najbolj primernih načinov, da so vaše finančne odločitve odraz vaših trenutnih želja in potreb, ki se prilagajo tudi v prihodnosti



4. Nepoznavanje prednosti sodelovanja s premoženjskim svetovalcem


Ljudje vedno iščemo koristi, zato mora premoženjsko svetovanje ponuditi prednosti, ki jih ima posameznik. 

Direktne prednosti, ki so sicer odvisne od posameznikove situacije in preteklih odločitev so:

  • Denar in naložbe na mestih, ki so najprimernejše za vaše finančne cilje;
  • Zmanjšanje stroškov finančnih produktov in privarčevanje dodatnega denarja;
  • Plačevanje manjših davkov, ki upošteva zakone v RS in izvirajo iz vašega premoženja;
  • Pravočasno prilagajanje naložb spremembam;
  • Finačno izobraževanje v prihodnosti in opozorila na pasti;
  • Ob strani imeti osebo, ki vam je na voljo za finančna vprašanja in izzive in vam bo v vsakem primeru skušala najti najugodnejšo rešitev.



5. Splošno nezaupanje zaradi preteklih negativnih izkušenj


Pravijo, da si je zaupanje potrebno prislužiti in prav zato je pomembno, da ste na tem področju vedno previdni in da poznate osebo s katero sodelujete. Dodatne informacije najlažje spoznate preko priporočil vaših prijateljev in znancev, ki vam želijo dobro, po drugi strani pa internet ponuja dovolj informacij o ljudeh preko socialnih omrežij. Vedno upoštevajte ali ima svetovalec pred vami registrirano dejavnost, ali ima vse zakonsko predpisane licence za delo, ki ga opravlja, za koga dela svetovalec in  nenazadnje, upoštavajte vašo intuicijo in "notranji" glas ali lahko človeku pred sabo zaupate. Prav zato vam priporočam, da si pred odločitvami vedno pridobite dovolj finančnih informacij in "drugih" mnenj o naložbah in o ljudeh s katerimi bi želeli sodelovati.


Vabljeni h komentarjem napisanega. V kolikor imate dodatna vprašanja na katera nisem odgovoril, jih z veseljem sprejmem in jih vključim v zapis in dopolnim moje razmišljanje.


Peter Herman, l.r.

Ni komentarjev:

Objavite komentar