petek, 11. avgust 2017

Finančna pismenost. Komu v korist?

Zgolj in izključno Vam ter nikomur drugemu.
Država
Če bi Vaša finančna pismenost koristila državi, bi verjetno za to poskrbela v fazi osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja, se Vam ne zdi? Po zadnji raziskavi revije Moje finance se je znanje Slovencev glede upravljanja denarja ovrednotilo z zadostno oceno (2).
Finančni ponudniki
Vaše finančno (ne) znanje je dobrodošlo tudi pri tistih finančnih ponudnikih, ki pri strankah iščejo zgolj profite in jim monopolnost položaja zagotavlja nenehen priliv novih strank. Bi se za finančne produkte še vedno odločili, če bi poznali vse stroške naložbe, zavarovanja,...?
Mediji
Finančne rešitve v medijih so prvovrstno namenjene povprečnemu človeku, vendar tudi to še ne pomeni, da so primerne za Vas in Vašo situacijo, finančne cilje... Vi niste povprečen človek! Z drugimi besedami lahko to razumemo kot prodajo produktov kot v trgovini, vendar Vi še vedno ne poznate prednosti in slabosti za Vas.
Prodajalci finačnih produktov
O teh ne bi preveč izgubljal besed. Moje mnenje je pač takšno. Če se je nekdo z Vami pogovoril o tem, Vas spoznal, spoznal Vaše razmišljanje in finančne cilje in nato prodal takšen finančni produkt za katerega verjame, da bo izpolnil pričakovanja, potem je takšnega prodajalca, svetovalca dobro imeti ob sebi. V kolikor Vas vidi zgolj kot kupca njegovih produktov, potem vedite, da mu Vaša finančna pismenost ne bo v pomoč, ampak v nadlego.
Kakšno je Vaše mnenje glede pomembnosti finančne pismenosti? Bi po Vašem mnenju država morala v šole uvesti predmet finančne pismenosti?
Lep pozdrav
Peter Herman

Ni komentarjev:

Objavite komentar